Vil du bare se på flyfoto, enten det er ferske bilder og historiske, kan du gjøre dette gratis på norgeibilder.no. Finner du ikke det du trenger der, kan du kjøpe bilder fra vårt sentralarkiv flyfoto og satellittbilder.

Send forespørsel først

Når du skal bestille flyfoto, sender du i første omgang en forespørsel til oss ved å fylle ut skjemaet nedenfor. Du vil få tilbakemelding om hvilke bilder som treffer søkekriteriene dine og på om bildene allerede finnes digitalt eller om de må skannes inn.

Gjelder din henvendelse en konkret eiendom, for eksempel i forbindelse med grensetvist eller lignende, fyll inn aktuelt fylke, kommune, samt gårds- og bruksnummer.

Er du interessert i et større område, for eksempel en bydel eller et stort landskapsområde, setter du inn koordinaten i midtpunktet samt sender oss et kartutsnitt som viser hele området du er interessert i.

For å få til en rask saksbehandling, er det viktig at du kun angir de årstall du er interessert i, samt gir en kort beskrivelse av i hvilken sammenheng du trenger flybildene.

Etter at vi har mottatt forespørselen din, søker vi i arkivet for å finne de flybildene som eksisterer. Vi sender deg deretter oversikt pr e-post, før du velger hvilke flybilder du eventuelt ønsker å bestille. Først da er dette en bindende bestilling.

Hva vi leverer

Vi leverer kun digitale bilder ved elektronisk overføring. Ved store datamengder leverer vi også på ekstern harddisk eller minnepinne. Vi leverer JPG-filer, på forespørsel også TIFF-filer. Nyere bilder er tatt med digitale kameraer. Ved eldre bilder skanner vi negativene med en fotogrammetrisk bildeskanner Leica DSW-700, oppløsning 12,5 micon = 2032 dpi.

Les hva du kan forvente å få ut av et flybilde.

Leveringstid

Flybilder som foreligger digitalt, leveres som regel på kort varsel. Flybilder som må skannes fra original negativ, har en leveringstid på 7-10 dager. De fleste leveranser skjer via tjenesten ”filemail”. Du får tilsendt en lenke og et passord og kan laste ned de bestilte bildene via nett.

Priser

De fleste bildene i arkivet foreligger kun som analoge negativer og må skannes ved bestilling. Totalprisen for ett bilde skannet og levert via filemail er kr 1375, pluss mva.

Se alle priser og betingelser.

Grenseplater ikke synlig uten spesialverktøy

Er du ute etter å se grenseplater som ble lagt ut i forbindelse med markering av eiendom på 1960 og -70 tallet, så er disse platene som regel ikke synlige for en ikke-fagperson uten spesialverktøy. Vi anbefaler i slike tilfeller at du først finner et kartkonstruksjonsfirma som kan ta inn bilder i en digital fotogrammetrisk arbeidsstasjon. I slike tilfeller vil man ha behov for flere overlappende bilder. Det samme gjelder dersom du har behov for å måle areal eller avstand på bildene. Vennligst si ifra om dette ved bestilling.

Personvern

Din henvendelse vil bli behandlet etter de regler som gjelder for offentlige etaters saksbehandling. Les om hvordan vi behandler personopplysninger i Kartverkets personvernerklæring (lenke nederst på denne siden). Hvis din henvendelse ikke resulterer i en bestilling eller leveranse, blir opplysningene du fyller inn i skjemaet nedenfor, slettet automatisk etter 2 år.